Update PFAS en PAS

14 November 2019

Gisteren (13-11-2019) hebben onze landelijke organisaties VNO-NCW en MKB Nederland een persconferentie gegeven over de economische crisis die kan ontstaan door het kabinetsbeleid voor stikstof en PFAS. Dat gebeurde in stevige bewoordingen. “Door ondoordacht beleid van dit en vorige kabinetten wordt het gehele Nederlandse investeringsklimaat geschaad’, zei VNO-NCW voorzitter Hans de Boer.

Schadeclaim
Vooral voor het PFAS-beleid heeft hij geen goed woord over. PFAS is een verzameling van duizenden slecht afbreekbare synthetische stoffen. Het wettelijk toegestane PFAS-gehalte bedraagt sinds juli maximaal 0,1 microgram per kilo grond. Hierdoor mag in veel gevallen geen grond meer worden verplaatst en liggen duizenden bouwprojecten stil. VNO-NCW bereidt een schadeclaim voor tegen de staat die kan oplopen tot tientallen miljoenen.

Stikstof
De LWV volgt het PFAS-beleid op de voet en benadrukt dat een snelle oplossing geboden is, omdat in Limburg belangrijke bouw- en infrastructurele projecten van start moeten gaan.

PAS
Binnen twee weken na de acties van de ondernemers op het Malieveld is er wel beweging rondom de stikstof crisis gekomen. Goed dat het kabinet de urgentie inziet. Er zijn echter nog veel vragen bij ondernemers. Vooral de vraag wanneer projecten nu echt vlot getrokken worden. Er is nog veel onduidelijkheid.

Grond in Verzet heeft samen met 50 branches tijdens een Crisisberaad bij VNO-NCW afgesproken dat er een schadeclaim wordt voorbereid om de schade te gaan verhalen op de staat. Dat wordt nu met voorrang opgepakt. Er wordt eveneens gekeken naar mogelijke vervolgacties in de komende weken om de druk op de ketel te houden bij Minister van Veldhoven.

Wij blijven erop hameren dat er echt dringend meer moet gebeuren om blijvende economische schade te voorkomen. Wij zullen je op de hoogte houden bij belangrijk nieuws over de PAS en PFAS.

Huub Narinx, Directeur LWV

Dit nieuwsbericht is afkomstig van LWV.
Parkmanagement BV is een 100% dochteronderneming van LWV.