Tram Maastricht Hasselt

4 December 2019

In november is het ontwerp van het tramtracé door Maastricht gepresenteerd. De tram rijdt in totaal 3,8 kilometer door Nederland en krijgt in Maastricht twee haltes. Hij komt Nederland binnen via de bestaande spoorlijn tussen Lanaken en Maastricht en buigt ter hoogte van de Noorderbrug af richting de Boschstraat. In de binnenstad krijgt de tram een nieuw spoor en twee haltes: in het Sphinxkwartier (Boschstraat) en bij Mosae Forum (Van Hasseltkade). Van dit  tracé is ook een animatie (‘virtuele tramrit’) gemaakt die via deze link te bekijken is.

Status en planning
Het bestemmingsplan is in 2019 onherroepelijk geworden. Ook het ontwerp van het tramtracé door Maastricht is inmiddels dus gereed. Samen met de Vlaamse partners is inmiddels de aanbesteding opgestart. Naar verwachting wordt in het najaar 2021 bekend welke aannemer de infrastructuur mag gaan aanleggen. Wanneer er in Maastricht gestart wordt met de aanleg van de tramlijn is afhankelijk van de planning van de aannemer. Dat is naar verwachting op zijn vroegst vanaf begin 2022. In 2024 moet de tram dan zijn eerste ritten gaan maken.

Iedereen die meer wilt weten over het totale project kan daarvoor terecht http://www.trammaastrichthasselt.eu/ . Via deze website kan men zich ook inschrijven voor een nieuwsbrief.