SIM Themabijeenkomst Circulaire Economie 3 februari

3 February 2020

Drukbezochte SIM Themabijeenkomst in de MVV Maastricht businesslounge over Circulaire Economie!

DenimX

Marc Meijers presenteerde de business kant van het duurzaam concept van DenimX
waarbij zowel hun eigen businessmodel als duurzame businessmodellen en strategische aanpak voor andere bedrijven aan de orde kwamen.

Van Lineair naar Circulair
Wie niet op de hoogte was van de mooie producten die kunnen worden gemaakt van onze afgedankte jeans werd tijdens de SIM bijeenkomst op 3 februari in het MVV Stadion getrakteerd op een keur aan inspirerende voorbeelden en suggesties. Aan het woord was Marc Meijers, industrieel ontwerper en circulair ondernemer uit Maastricht die een vernuftige methode heeft ontwikkeld om afgedankt textiel te transformeren naar een nieuw, hoogwaardig materiaal.

Door de vezels te mengen met een bio-based kunststof is hij met zijn onderneming DenimX in staat om oude jeans om te zetten in supercoole lifestyle – en interieurproducten, waaronder stoelen, lampen, tassen en koffers. Zelfs brilmonturen behoren tot de vele mogelijkheden van dit innovatieve proces. En van de teveel geproduceerde sportkleding van Nike maakt DenimX ondertussen akoestische panelen die Nike weer toepast in hun open workplaces.

In de lezing gaf Meijers uitleg over de mogelijkheden en uitdagingen die horen bij de transitie van lineaire naar circulaire businessmodellen. Een weg die bezaaid is met hobbels en obstakels maar tegelijk één waar we niet langer omheen kunnen. Want ‘waste is only waste if we waste it’…

Indusym
Renske Cox Stichting Indusym
introduceerde een Economische Samenwerking Zuid-Limburg (ESZL) project dat kan helpen bij het zetten van de eerste stappen. Zij brengen uw afval- en energiestromen in kaart om u vervolgens in contact te brengen met ondernemers in de buurt, voor wie uw afval juist een grondstof is! Het resultaat: afval wordt een nieuw business model!