Debat Veiligheid met drie burgemeesters

13 May 2019

Tijdens de door SIM in het kader van De Week van de Veiligheid georganiseerde bijeenkomst hebben de drie burgemeesters Christine van Basten-Boddin (Beek) Annemarie Penn-te Strake (Maastricht), en Dieudonné Akkermans (Eijsden-Margraten) onder grote belangstelling een debat gevoerd en vragen uit de zaal beantwoord over de actuele thema’s Cyber Crime en Ondermijning. Voor een aantal van de aanwezige ondernemers zeker geen ver van hun bed show. Criminaliteit dicht bij huis; je kunt er maar beter niet mee te maken hebben, maar het is inmiddels dagelijkse realiteit en als het je overkomt een heuse nachtmerrie. De Nederlandse staat loopt in Europa voorop in de bestrijding van Cyber Crime en probeert de immer creatieve en professionele crimineel steeds een stap voor te zijn, maar zonder de alertheid van de individuele ondernemer is het dweilen met de kraan open. De krant staat vol van de voorbeelden; er wordt door criminelen continu op de geldstromen van ondernemingen geaasd.

 

En ook de ondermijning neemt steeds brutalere vormen aan; soms met behulp van een wanhopige ondernemer in geldnood en zomaar dicht in de buurt.

Ook hier geldt dat oplettendheid en het vervolgens melden van vreemde situaties erger kan voorkomen. Alle drie de burgemeesters benadrukten dat onderlinge samenwerking tussen ondernemers en met lokale overheden centraal staat en de beste kans biedt in het preventief bestrijden van criminaliteit.

De levendige en leerzame discussie die vervolgens ontstond, was voor de burgemeesters voldoende aanleiding om in deze vorm het contact met de bedrijventerreinen en haar ondernemers te herhalen en Cyber Crime en Ondermijning en de gevolgen voor beleid hoog op de agenda te houden. Het is een zaak voor en van ons allen en dat het ook in Zuid Limburg een hoge mate van urgentie heeft was aan de grote opkomst duidelijk te merken. Wordt vervolgd…