29.09.21 Kick-off pilot logistieke laadinfra Randwyck | 13.10.21

29 September 2021

Beste SIM-lid/Geachte mevrouw, heer,

Weet u al hoe u de overstap naar elektrische logistiek gaat maken? Hoe zorgt u ervoor dat u straks over voldoende elektriciteit en laadpunten beschikt voor uw bedrijfsvoering? En doet u dat op eigen terrein of gezamenlijk op uw bedrijvenpark? Als u nu in actie komt, grijpt u straks niet mis.

Uitnodiging
SIM, gemeente Maastricht/Zuid-Limburg Bereikbaar en Netwerkbedrijf Enexis Groep nodigen u uit om samen de mouwen op te stropen en een plan op te stellen voor de juiste elektriciteits-infrastructuur op bedrijvenpark Randwyck. Wethouder Gert-Jan Krabbendam van de gemeente Maastricht zal hiervoor – samen met SIM-voorzitter Edward Goessens – de aftrap verzorgen.

Elektrisch vervoer heeft de juiste laadinfra nodig
Dat de verduurzaming van de economie nodig is, behoeft inmiddels geen betoog meer. Deze zomer lieten de overstromingen in Limburg zien dat klimaatverandering ook onze economie schaadt.

De reeds ingezette weg naar elektrisch vervoer krijgt daarmee nog meer belang. De groei van elektrische auto’s gaat sneller dan gedacht. Bestelvervoer (busjes) is al hard op weg om naar volledig elektrisch te gaan. Ook zwaarder transport zal steeds vaker elektrisch worden.

Maar: daarvoor zijn voldoende laadpunten en capaciteit op het elektriciteitsnet nodig! Als bedrijf maakt u binnenkort uw plannen om tot elektrificatie over te gaan, als u dat niet al deed. Voor de netbeheerder is het noodzakelijk nu inzicht te krijgen in de behoefte aan (snel)laadpunten, aansluitingen en elektrisch vermogen op bedrijventerreinen. Als de netbeheerder niet vroeg genoeg aan de slag kan met investeren en uitbreiden van het net, heeft u straks niet op tijd de benodigde elektriciteit.

Pilot op bedrijvenpark Randwyck
Netwerkbedrijf Enexis Groep heeft daarom een aanpak uitgewerkt voor de samenwerking met bedrijven op bedrijventerreinen. Belangrijk onderdeel is dat het delen van ieders kennis en ervaringen in workshops leidt tot een laadplan. Zo’n plan levert drie dingen op:

  • een goed beeld van de behoefte aan laadinfra voor een bedrijf;
  • hoe laadinfra gezamenlijk benut kan worden en dus efficiënter, goedkoper en meer haalbaar is;
  • wat de netbeheerder moet gaan plannen aan uitbreiding van de netcapaciteit in de komende jaren.

Bedrijvenpark Randwyck is het eerste bedrijventerrein in Nederland waar Netwerkbedrijf Enexis Groep dit wil gaan uitwerken. Voor deze pliot is de samenwerking met SIM en Zuid-Limburg Bereikbaar gezocht.

Kick-off-ontbijtbijeenkomst
Als start van deze pilot nodigt SIM alle bedrijven op Randwyck uit voor een
Kick-off-ontbijtbijeenkomst, die plaatsvindt op:

  • Woensdag 13 oktober, 08:00-10:00u. We starten met een aftrap door Wethouder van de gemeente Maastricht Gert-Jan Krabbendam en SIM-voorzitter Edward Goessens
  • Locatie: MECC Maastricht

In deze bijeenkomst leggen we de noodzaak uit van het maken van individuele plannen per bedrijf, van het delen van laadinfra en bespreken we de werkwijze voor het inventariseren van de laadbehoefte.

Aanmelden
Doe mee met deze pilot en krijg inzicht in wat er op u afkomt, hoe uw plan voor elektrische logistiek eruit kan zien en bepaal wat u wilt. Meld u via de officiële uitnodiging in uw mailbox aan voor deze Kick-off-ontbijtbijeenkomst op 13 oktober en/of de workshop op 17 november. Heeft u de uitnodiging niet gekregen? Stuur ons een mail.