23.01.11 Ondermijning vraagt om integrale aanpak
Omdat bij ondermijning criminelen gebruik én misbruik maken van legale bedrijven én van burgers, vraagt de aanpak van ondermijning om een integrale aanpak, waarbij de overheid samenwerkt met bedrijven en burgers.
Politie heeft vanzelfsprekend een belangrijke rol in die aanpak en werkt al samen met onder andere gemeenten, de Belastingdienst en Douane, FIOD en het Openbaar Ministerie. Denk aan een gemeente die in de gaten houdt wat er op bedrijventerreinen en in buitengebieden gebeurt. Een gemeente die een vergunning weigert of intrekt in het geval van illegale activiteiten. Of de belastinginspecteur die een hoge belastingaanslag oplegt aan een crimineel.
Een brede maatschappelijke samenwerking, waarin ook bedrijven en burgers betrokken worden, maakt het criminelen veel lastiger. De politie roept daarom op om alert te zijn op verdachte activiteiten, zoals verdachte personen of voertuigen in de buurt van je huis of bedrijf. Als je verdachte activiteiten opmerkt: meld deze dan bij de politie.
Hieronder wat voorbeelden van wat bedrijven en burgers (kunnen) doen binnen de integrale aanpak van ondermijning.
– De verhuurder die zijn loods niet verhuurt aan drugscriminelen.
– De energiemaatschappij die betrapte wiettelers een gepeperde rekening stuurt voor de illegaal afgetapte stroom.
– De makelaar die geen contant geld aanneemt.
– De receptionist(e) van een hotel die alert is op illegale prostitutie.
– De autoverhuurder die zich achter de oren krabt als er een bivakmuts en handschoenen zijn achtergebleven in een verhuurde auto.
– De bouwmarktmedewerker die vreemd opkijkt als iemands karretje vol inbrekerswerktuigen ligt.
Bron: Ondermijning vraagt om integrale aanpak (veiligondernemenlimburg.nl)