19.03.2020 Banken geven kleinere bedrijven half jaar uitstel van aflossingen

23 March 2020

Kleinere Nederlandse ondernemingen met een financiering tot 2,5 miljoen euro kunnen een half jaar uitstel krijgen van de aflossing op hun leningen. Dat zijn ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank overeengekomen, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag.

De maatregel heeft als doel om kleinere ondernemingen wat lucht te geven en is bedoeld als aanvulling van het noodpakket dat dinsdag werd gepresenteerd door het kabinet. Door de uitbraak van het coronavirus komen veel mkb-bedrijven in de knel door het teruglopende aantal consumenten.

“Met het pakket maatregelen voor banen en economie heeft het kabinet belangrijke stappen gezet om ook bedrijven en werknemers door deze moeilijke tijd te loodsen. Banken ondersteunen die maatregelen en komen nu met eigen aanvullende maatregelen om een aanzienlijk deel van ondernemend Nederland extra tegemoet te komen”, schrijft NVB-voorzitter Chris Buijink.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland reageren enthousiast op het nieuws. “Dit geeft ondernemers extra lucht in deze zware tijden en dit zijn de perfecte aanvullingen op het pakket van de overheid”, reageert VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. MKB-Nederland noemt het “een hele goede steun in de rug voor veel mkb’ers”.

De banken zijn nog in gesprek over maatregelen voor grotere bedrijven, met een financiering van boven de 2,5 miljoen euro. “Het gaat hierbij om een minimumregeling waarop banken aanvullend maatwerk kunnen leveren voor zakelijke klanten”, aldus de NVB.

De banken zeggen ook consumenten te willen helpen die door wegvallende inkomsten tijdelijk minder financiële ruimte hebben om bijvoorbeeld aan hypotheeklasten te voldoen. De NVB roept deze mensen op bij hun bank aan te kloppen. “Banken bieden daarbij maatwerk zodat voor elke klantsituatie de best passende oplossing wordt geboden”, schrijft de bankenvereniging.