17.02.21 Interview met EPM: Zonnepanelen op het bedrijfsdak

23 February 2021

SIM start samen met de Gemeente Maastricht en MEA het project Zonnige bedrijfsdaken. Met dit project willen we de leden van SIM informeren over de mogelijkheid van het plaatsen van zonnepanelen op bedrijfsdaken om zo groene energie op te wekken en bij te dragen aan de transitie naar duurzame energie. In het gehele traject zullen wij de ondernemers ondersteunen en begeleiden met de juiste informatie en partners, zodat het traject zo makkelijk mogelijk kan verlopen.

EPM heeft al gekozen voor zonnepanelen op het bedrijfsdak. We gaan in gesprek met Wil Paulus die toelicht waarom ze voor zonnepanelen hebben gekozen en hoe dit proces voor hen is verlopen.

1. Waarom hebben je gekozen voor zonnepanelen op het bedrijfsdak (denk aan: overtuiging, imago, medewerkers, voorwaarde bij aanbestedingen, economisch, onafhankelijk)?
Wij hebben gekozen voor zonnepanelen op ons bedrijfsdak vanuit de groene gedachte. Zelf opwekken van energie is beter voor het milieu en zorgt voor een CO2 reductie. Op deze manier willen wij een bijdrage leveren aan het behoud van deze aardbol. Uiteraard kunnen onze bijdragen aan het milieu ook punten opleveren bij aanbestedingen.

2. Wat heeft je “toen” doen besluiten het idee te vertalen naar werkelijke plaatsing (natuurlijk moment (renovatie dak), interessante subsidie, tip van energiebedrijf of collega, goed advies)?
Er was geen specifiek moment of reden. We kenden het rendement en wilden er gewoon graag mee aan de slag.

3. Hoe heb je je georiënteerd voor dit project? (Partijen ingeschakeld voor begeleiding/advies, eigen netwerk)
We hebben zelf zonnepanelen verkocht en geplaatst. Nu doen we dat met een aantal partners. We zijn dus goed op de hoogte van de markt en de mogelijkheden.

4. Wat waren de grootst uitdagingen in het proces of project (collega’s overtuigen, business-case, financiering, goede adviseur, verzekering gebouw, technische uitwerking)?
De businesscase is het belangrijkste in het gehele proces. De rest van het project en proces hangt af van de berekeningen van de leverancier/adviseur. Het geïnvesteerde geld brengt meer op bij deze investering, dan dat je het geld laat staan op de bank. Zelfs met een financiering is het nog een rendabel en winstgevend project.

5. Hoe is het traject verlopen? (oriëntatie, investering, plaatsing, afronding en rendement)
We hebben een berekening gemaakt van wat wij graag wilden. Dit is goed verlopen. Vervolgens hebben we alles uitgevoerd.

6. Zou je met de kennis die je nu hebt weer kiezen voor zonnepanelen op het bedrijfsdak?
Zeker! Als je de energierekening ziet na het plaatsen van de panelen word je blij. Binnenkort worden er nog minimaal 80 extra zonnepanelen bij geplaatst. Daarnaast zijn we bezig met een opslagsysteem.

7. Wat zou je andere ondernemers willen meegeven over zonnepanelen op bedrijfsdaken?
Niet zeuren, doorpakken en gewoon doen!

 

Tip!
Houd er rekening mee dat bij vooral de grotere installaties vanaf 50 panelen, de verzekering een Scios Scope 12 inspectie kan eisen. Deze inspectie wordt gedaan door een gecertificeerd inspectie bedrijf. Aangezien hier kosten aan zijn verbonden, is het belangrijk om dit van tevoren af te spreken met de verzekering. Doe je dit niet, dan kun je voor onverwachte kosten komen te staan. EPM is een gecertificeerd Scios Scope 12 inspectiebedrijf.